فرمت های ذخیره در فتوشاپ و انتخاب بهترین روش ذخیره سازی

امروزه نرم‌افزارهای متعددی برای انجام پروژه‌های طراحی وکتور و رستر در اختیار طراحان قرار داده شده است که از جمله پرکاربردترین آن‌ها می‌توان به نرم‌افزار Photoshop، Corel Draw و Illustrator اشاره کرد.

هرکدام از این نرم‌افزارها دارای فرمت های ذخیره سازی گوناگون جهت کاربردهای مختلف هستند.

آموزش ایجاد یک بنر در فتوشاپ را در این مقاله دنبال کنید

عدم آگاهی از کاربرد این فرمت ها می‌تواند در کیفیت فایل نهایی تاثیر بسیاری داشته باشد. این مقاله به بیان تمامی فرمت های موجود در نرم‌افزار فتوشاپ و بررسی پرکاربردترین آن‌ها می‌پردازیم.

انواع فرمت های فتوشاپ

انواع فرمت های فتوشاپ

انواع فرمت های ذخیره‌سازی در فتوشاپ

فتوشاپ به عنوان یکی از نرم‌افزارهای طراحی از نوع رستر دارای فرمت های ذخیره سازی گوناگونی است. از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

PSD,PDD – PSB – BPM,RLE,DIB – GIF – DCM,DC3,DIC – EPS – IFF,TDI – JPG,JPEG,JPE – MPO – PCX – PDF,PDP – RAW – PXR – PNG,PNS – PBM,PGM,PPM,PNM,PFM,PAM – SCT – TGA,VDA,ICB,VST – TIF,TIFF

هرکدام از فرمت های فوق دارای خصوصیات و کاربردهای مختص به خود هستند که آگاهی از این خصوصیات می‌تواند در طراحی و کیفیت نهایی کار کمک شایانی کند. بدین ترتیب در ادامه این مقاله ، رایج‌ترین فرمت ها و ویژگی‌های هریک در طراحی توسط نرم‌افزار فتوشاپ مورد بررسی قرار می‌گیرد.

فرمت های ذخیره سازی در فتوشاپ
فرمت PSD

PSD فرمت استاندارد و پیش‌فرض نرم‌افزار فتوشاپ است.

هنگام دخیره سازی سند تمامی فایل‌ها در صورت عدم تغییر فرمت به صورت PSD ذخیره می‌شوند.

زمانی که یک سند با این فرمت ذخیره می‌شود، آیکون نرم‌افزار فتوشاپ در کنار فایل آن در سیستم قرار می‌گیرد این بدان معناست که سند به صورت لایه باز بوده و به راحتی می‌توان مجددا آن را در نرم‌افزار فتوشاپ باز کرد.

حجم و کیفیت فایل در این فرمت بالا می‌باشد و امکان طراحی پروژه‌هایی تا ابعاد 30.000×30.000 پیکسل فراهم شده است.

البته ممکن است در برخی موارد طراحان نیاز به فرمتی با حجم و ابعاد ذخیره سازی بالاتری داشته باشند به همین علت شرکت ادوبی نوع دیگری از فرمت به نام PSB را در نرم‌افزار قرار داده است که این محدودیت را از بین می‌برد.

فرمت PSB

همان‌گونه که بیان شد این فرمت بسیار شبیه به فرمت PSD بوده و جهت برطرف کردن محدودیت‌های فرمت PSD در نرم‌افزار فتوشاپ قرار داده شده است.

حجم ذخیره سازی در این فرمت می‌تواند از 2 گیگا بایت فراتر باشد. همچنین ابعاد فایل طراحی از 30.000 پیکسل به 300.000×300.000 پیکسل افرایش یافته است.

بنابراین در پروژه‌های چاپی که نیاز به ابعاد بالایی دارند به هنگام خروجی گرفتن از فایل (درصورتی که ابعاد بیش از 30.000×30.000 پیکسل باشد) به صورت خودکار نرم‌افزار فتوشاپ گزینه PSD را از لیست فرمت ها حذف کرده و می‌بایست از فرمت PSD استفاده گردد.

آموزش ذخیره فایل در فتوشاپ

آموزش ذخیره فایل در فتوشاپ

فرمت JPG,JPEG

این فرمت رایج‌ترین فرمتی است که در نرم افزاهای ساده همچون Paint نیز جهت ذخیره تصاویر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در این فرمت، فایل طراحی شده با کیفیت کمتری ذخیره می‌شود.

بنابراین به دنبال این کاهش کیفیت حجم فایل نیز کم می‌باشد. بازگشایی تصاویر ذخیره شده با این فرمت توسط برنامه‌های مشاهده تصویر انجام می‌گیرد.

نکته‌ای که در مورد فرمت JPG,JPEG وجود دارد این است که با هر بار باز کردن فایل ذخیره شده، در نرم‌افزار فتوشاپ و اعمال تغییرات در آن به هنگام ذخیره مجدد، درصدی از کیفیت تصویر کاهش خواهد یافت.

بدین ترتیب این فرمت به هیج عنوان مناسب کارهای چاپی نمی‌باشد.

فرمت PNG

از این فرمت جهت مانیتورینگ و ذخیره سازی تصاویر با نواحی شفاف (Transparent) برای صفحات وب استفاده می‌شود.

همچنین این فرمت برای ذخیره سازی لوگو و استیکرهای مختلفی که در نرم‌افزار فتوشاپ طراحی می‌شوند نیز کاربرد دارد.

بازگشایی فایل‌هایی که دارای این نوع فرمت هستند همانند بازگشایی تصاویر معمولی است و می‌توان از برنامه‌های مشاهده تصویر در ویندوزهای مختلف استفاده کرد.
فرمت GIF

این فرمت مخصوص صفحات وب و مانیتورینگ بوده و همانند فرمت PNG دارای حالت شفاف است. فایل‌هایی که به صورت GIF هستند می‌توانند به هر دو صورت متحرک و ثابت ذخیره شوند.

فرمت های ذخیره سازی فتوشاپ

فرمت های ذخیره سازی فتوشاپ

بنابراین علاوه بر تصاویر، در ذخیره سازی انیمیشن‌های ساده نیز می‌توان از این فرمت استفاده کرد.

لازم به ذکر است حجم این فرمت کم بوده و قادر به پشتیبانی طیف کمی از رنگ‌ها (256 رنگ) است. بنابراین برای طرح‌هایی که دارای طیف رنگی گسترده‌تری هستند مناسب نمی‌باشد.

فرمت TIF,TIFF

این فرمت به عنوان فرمت شناخته شده برای کارهای چاپی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این فرمت کیفیت و حجم فایل مورد نظر بالا می‌باشد.

مزیت آن نسبت به دیگر فرمت های موجود در نرم‌افزارهای طراحی و گرافیک لایه باز بودن فایل خروجی است.

بدین معنا که پس از ذخیره سند مورد نظر با این فرمت می‌توان با بازگشایی مجدد آن در نرم‌افزار به تمامی لایه‌های فایل دسترسی داشت.

نمایش آن در حالت عادی همانند نمایش به صورت فرمت عادی عکس یعنی همان فرمت JPEG و با استفاده از برنامه‌های مشاهده تصویر می‌باشد.

فرمت PDF

فرمت PDF را میتوان به عنوان یکی از بهترین فرمت های ذخیره سازی فایل جهت ارسال به چاپخانه دانست.

این فرمت را می‌توان در نرم‌افزار فتوشاپ بازگشایی کرده و از آنجایی که لایه ها در این فرمت به صورت لایه باز ذخیره می‌شوند می‌توان به تمامی لایه‌ها دسترسی داشت. حجم ذخیره سازی در این فرمت کم بوده و کیفیت بالایی را ارائه می‌دهد.

نکته‌ای که در این فرمت وجود دارد امکان تغییر استانداردهای ذخیره سازی آن است.

بدین معنا که استانداردی تحت عنوان PDFX وجود دارد که برای ورژن‌های مختلف از نرم‌افزار مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرمت PDFX فرمت مطلوب چاپخانه‌ها است، چراکه ضمن کاهش حجم بالای فایل طراحی در کیفیت آن تاثیری نگذاشته و امکان چاپ با کیفیت بالا را فراهم می‌کند.

ارتباط با میهن psd

ارتباط با میهن psd  | فرمت های ذخیره در فتوشاپ